A magyar családok jelentős része túlköltekezik karácsonykor

A magyar családok jelentős része túlköltekezik karácsonykor

Az Intrum Justitia novemberben készített európai fogyasztói fizetési jelentéséből kiderült, hogy a magyarok közel 40 százaléka érzi úgy, hogy többet költ karácsonyi ajándékokra, mint megtehetné, de jellemzően nem hitelből finanszírozzák azokat. 

A karácsonyi túlköltekezés nem magyar sajátosság, hasonló tendencia figyelhető meg a többi vizsgált európai országban is. Az európai átlaghoz hasonlóan a magyarok sem kölcsönből vásárolják meg az ajándékokat, 10-ből csak 2 magyar vesz fel kölcsönt a nagybevásárláshoz.

Januárban érezhető a hatása a karácsonyi költekezésnek. A magyarok közel fele szerint pénzügyi szempontból az év legmegterhelőbb időszaka az első hónap, míg a 18-24 évesek 30 százaléka vélekedik így, addig az 50 évnél idősebb korosztályból minden második ember.

A felmérésből kiderült, hogy egyre többen, a megkérdezettek több mint fele már az interneten intézi a bevásárlást. A válaszadók harmada az internetes kereskedés egyszerűsége miatt többet vásárol, ugyanakkor szintén minden harmadik fogyasztó úgy érzi, a közösségi média nyomásgyakorlása miatt többet vásárol, mint amire szüksége lenne.

 

(forrás: MTI, kiemelt kép: womansday.com)

sima8

Leave a Reply