Egymillió új munkahelyet hozhat létre a hatékonyabb légiforgalmi irányítás

Egymillió új munkahelyet hozhat létre a hatékonyabb légiforgalmi irányítás

Egymillió új munkahelyet hozhat és 245 milliárd euróval növelheti az Európai Unió tagországaiban a GDP-t a hatékonyabb légiforgalmi irányítás a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) kimutatásai szerint.

Csak 2016-ban 15,5 millió perc, azaz 11 ezer nap késést regisztráltak, ezek jelentős része kapacitáshiányból fakadt, vagyis abból, hogy a légiforgalmi irányító szolgálatok nem tudtak több gépet kezelni – fejtette ki Rafael Schwartzmann, az IATA európai régiójának alelnöke a Genfben tartott konferencián. Véleménye szerint ennek oka, hogy az európai légtér széttördelt, és nem lehet hatékonyan szervezni a forgalmat.

Bár az uniónak van hatékonyságfejlesztési programja, az Egységes Európai Égbolt, amelynek lényege, hogy a légiforgalmi irányító szolgálatokat régiókba tömöríti. Ez a projekt viszont lassan halad, mert az államok nem akarják feladni saját légiforgalmi irányító szolgálataik függetlenségét. A helyzetet felismerve az IATA egy alulról jövő kezdeményezéssel nem az unióval, hanem a légiforgalmi irányító szolgálatokkal működik együtt azért, hogy csökkentsék a késéseket.

 

(forrás: MTI, kiemelt kép: twitter.com)

sima8

Leave a Reply