Januártól 3, illetve 3,8 százalékkal nőnek a nyugdíjak

Januártól 3, illetve 3,8 százalékkal nőnek a nyugdíjak

Az emberi erőforrások minisztere csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy januártól 3, illetve 3,8 százalékkal nőnek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások a decemberihez képest, attól függően, hogy 2017-ben vagy annál korábban állapították meg a járandóságot.

A 3 százalékos emelést a törvényi előírásoknak megfelelően kapják az érintettek, míg a további 0,8 százalékot azok, akiknek az idei évnél régebben állapították meg a nyugdíjat – közölte Balog Zoltán. A 2017 előtt megállapított nyugdíjakba beépül a novemberi 0,8 százalékos egyösszegű kiegészítés. Elmondta, hogy ezt figyelembe véve egy 113 ezer forintos öregségi nyugdíj 4325 forinttal vagy 3390 forinttal emelkedik.

A cél az, hogy Magyarország a nemzedékek szolidaritására épüljön, ezért a kormány megbecsüli azokat az időseket, akiknek több évtizedes munkájának köszönhetően a mai állapotában van az ország, ezért szeretnék, ha a gazdasági sikerekből ők is részesülnének.

Balog Zoltán a megbecsülés jelei közé sorolta a nyugdíj-kiegészítést, a nyugdíjprémiumot és a 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt. Ez utóbbit még az ünnepek előtt minden belföldi jogosult megkapja – mondta. Arról is beszélt, hogy a kormány arra számít, hogy jövőre tovább erősödik a gazdaság, “négy százalék felé tud növekedni”, és szeretnék, ha ennek a hatását is éreznék az idősek. Közölte, ezért a 2018-as költségvetésbe már betervezték, hogy a jövő év végén is fizetnek nyugdíjprémiumot, erre több mint 32 milliárd forintot különítettek el.

 

(forrás: MTI, kiemelt kép: express.co.uk)

 

 

sima8

Leave a Reply