Nőhet az áram ára az elemzések szerint!

Nőhet az áram ára az elemzések szerint!

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal vizsgálatai alapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a határkeresztező kapacitások szűkössége növelheti az áram árát.

Idén júliusban és augusztusban voltak olyan napok, amikor az előző évinél 50 százalékkal magasabb árszint alakult ki a magyarországi másnapi villamos energia piacon – idézte fel közleményében a hivatal.

Szorosan együtt mozogtak a hazai árak a nyári hónapokban is a román, szerb, horvát és szlovén másnapi árakkal, de a határkeresztező kapacitások szűkössége miatt a régió árai jelentősen eltértek a Magyarországtól észak-nyugatra fekvő országok áraitól. Nyáron a hőmérséklet emelkedése együtt járt a régiós villamosenergia-kereslet növekedésével. A korábbi időszakhoz képest a legnagyobb változást az jelentette, hogy a növekvő kereslet kielégítését főként régiós forrásokból lehetett biztosítani.

Az osztrák határkeresztező kapacitások csökkenése miatt emelkedtek az árak, mivel a régió a nyári hónapokban gyakran szorult rá a drágább olasz források importálására. A vizsgált időszak további jellegzetessége volt, hogy gyakorivá váltak azok a napok, amikor az osztrák és szlovák mellett az olasz határkeresztező kapacitás is telítetté vált. Így a keresletet kizárólag a régiós forrásokból lehetett kielégíteni – mutatott rá a MEKH.

A régió gáztüzelésű erőműveinek termelése messze elmaradt a téli csúcsértékektől, de a nagyobb óraszámban termelő gáztüzelésű erőművek magasabb költségszintje a régiós árak emelkedését okozta. A nyári villamosenergia-piaci folyamatok elemzéséből kiderült, hogy a hazai termelés csak korlátozott mértekben reagált az árak emelkedésére, annak ellenére, hogy voltak gazdaságosan üzemeltethető kihasználatlan kapacitások – közölte a hivatal.

 

(forrás: MTI, kiemelt kép: theconversation.com)

sima8

Leave a Reply