Biztonságosak az érintős bankkártyák!

Biztonságosak az érintős bankkártyák!

Az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője az ORFK és a Magyar Bankszövetség közös sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy rémhír az a közösségi médiában terjedő állítás, hogy nem biztonságos az érintős (PayPass rendszerű) bankkártya.

Németh Ágnes kihangsúlyozta, hogy nem kaptak egyetlen bejelentést sem, illetve egyetlen eljárást sem indított a rendőrség úgynevezett “elektronikus zsebtolvajlás”, vagyis olyan eset miatt, hogy valakinek a PayPass rendszerű bankkártyájáról hordozható terminál használatával illetéktelenül pénzt vettek volna le. Felhívta a figyelmet a tudatos internethasználatra, ugyanis az ilyesfajta álhíreket leközlő oldalak általában tele vannak reklámmal, a felhasználók pedig hajlamosak megosztani ezeket, így gyorsan eljut mindenkihez a hír.

Sütő Ágnes, a bankszövetség kommunikációs vezetője közölte, hogy minden 300 ezer bankkártyás vásárlásra csak egy csalás jut, és ezeknek az eseteknek is a 72 százaléka online környezetben, többnyire internetes vétel során történik. Mint elmondta, az Európai Központi Bank adatai szerint európai összevetésben Magyarországon az egyik legbiztonságosabb a bankkártyahasználat. Ma már a kártyás vásárlások kétharmada érintéssel történik. A forgalomban lévő csaknem 9 millió bankkártya közül pedig 6 millió PayPass rendszerű, és a terminálok 80 százaléka már támogatja a használatukat.

 

(forrás: MTI, kiemelt kép: mozo.com.au)

sima8

Leave a Reply