Hivatalos világrekordként akarják elismertetni a kilencórás tajvani szivárványt

Hivatalos világrekordként akarják elismertetni a kilencórás tajvani szivárványt

A valaha észlelt legtartósabb szivárvány hivatalos Guinness-rekordjaként akarják elismertetni Tajvanon azt az égi jelenséget, amely két perc híján kilenc órán át volt látható november 30-án, csütörtökön a fővárosban, Tajpejben.

A szivárvány reggel 6 óra 57 perc és délután 3 óra 55 perc között volt látható. Ahhoz, hogy ezt bizonyítani tudják dátumozott fotókkal és videofelvételekkel, a tajpeji Kínai Kultúra Egyetemének légkörtudományi tanszéke a lakossághoz fordult. Az egyetem 36 ezer fényképet akar összegyűjteni a lakosságtól, hogy egy úgynevezett szivárványórát összeállítva bizonyítani tudják a tünékeny rekordot a Guinness szigorú ellenőreinek.

A legtöbb szivárvány kevesebb mint egy órán át látható, a legtartósabb szivárvány Guinness-rekordját pedig az angliai Wetherby tartja egy 1994-es hatórás égi tüneménnyel.

Egy ilyen nagy időtartamú szivárvány észlelésének esélye kisebb, mint az, hogy valakit kétszer egymás után villámcsapás érjen – mondta Csou Kun-hszuan, a légkörtudományi tanszék professzora.

 

(forrás: MTI, kiemelt kép: cbsnews.com)

sima8

Leave a Reply