Jóváhagyták 139 határőr halálos ítéletét

Jóváhagyták 139 határőr halálos ítéletét

A határvédő katonai szervezet tagjai a 2009-es lázadás idején megölték parancsnokukat. A bangladesi bíróság jóváhagyta a 139 határőr halálos ítéletét.

(A lázadás, amely Sheikh Hasina miniszterelnök hivatalba lépése után alig két hónappal zajlott, a kormány stabilitását fenyegette. A határőrizet megerősítésével megbízott szervezet több száz katonája 2009. február  
25-én a határőrség dakkai főhadiszállásán lövöldözni kezdett, tiszteket ejtett túszul, s megszállt egy közeli bevásárlóközpontot, béremelést és jobb szolgálati feltételeket követelve. Banglades történelmében ez volt a legjelentősebb katonai lázadás.)

Mahbubey Alam igazságügyi miniszter nyilatkozta, hogy a legfelsőbb bíróság három bíróból álló testülete jóváhagyta továbbá 185 határőr életfogytiglani börtönbüntetését. A vádlottak részt vettek a 2009. február 25-én és 26-án zajlott gyilkosságokban, fosztogatásokban és vérengzésben. További 196 határőr esetében 3 és 10 év közötti büntetést szabtak ki, 49 vádlottat felmentettek.

Az ítélet ellen valamennyi vádlott fellebbezhet.

Legalább 74 embert, köztük 57 katonatisztet öltek meg a két napon át tartó lázadásban a határőrizet megerősítésére hivatott félkatonai szervezet,  korábbi nevén Bangladesh Rifles dakkai főhadiszállásán lezajlott események során.

 

(forrás: MTI, kiemelt kép: newsfirst.lk)

 

sima8

Leave a Reply