Kínában gyorsult a lakóingatlanok drágulása októberben

Kínában gyorsult a lakóingatlanok drágulása októberben

Októberben, a havi összesített adatok szerint gyorsult valamelyest Kínában a lakóingatlanok drágulása, azonban éves szinten lassult.

Az ország 70 nagyvárosában átlagosan 0,3 százalék volt a havi szintű drágulás, magasabb a szeptemberben és augusztusban mért egyaránt  0,2 százaléknál – közölte a kínai statisztikai hivatal.

Októberben 5,4 százalékkal emelkedett éves szinten a lakóingatlanok ára. Ennél még nagyobb emelkedést mértek szeptemberben, 6,3 százalékot. A kínai vezetők azt ígérték, hogy megfékezik az eladósodottságból és az ingatlanárak túlzott emelkedéséből fakadó kockázatokat, miután évekig a hitelezés bővülése hajtotta a gazdaság növekedését, amely ütemének el kellett érnie a hivatalos célszámot.

Kínában az új lakások ára 12,4 százalékkal emelkedett tavaly, ami 2011 óta a leggyorsabb ütem. Az áremelkedés fékezésének céljából több mint húsz nagyvárosban már a múlt év végén megszigorították a lakásvásárlás feltételeit.

A kínai jegybank a napokban hozta nyilvánosságra, hogy a lakosságnak nyújtott, jórészt jelzáloghitelek összege októberben 450,0 milliárd jüanra (1 jüan=39,90 forint) esett a szeptemberi 734,9 milliárd jüanról.
A kínai bankok tavaly rekordértékű, 12,65 ezer milliárd jüan új hitelt nyújtottak. Ezen belül tavaly 4,8 ezer milliárd jüan értékben adtak ki új jelzáloghitelt magánszemélyeknek, ami éves szinten 35 százalékos növekedés.

 

(forrás: MTI, kiemelt kép: scmp.com)

sima8

Leave a Reply