Szigetvári: felháborító, hogy Orbán Viktor és kormánya bármit megtehet kampányidőszakon kívül

Szigetvári: felháborító, hogy Orbán Viktor és kormánya bármit megtehet kampányidőszakon kívül

Az Együtt elnöke szerint felháborító, hogy Orbán Viktor és kormánya bármit megtehet kampányidőszakon kívül, és jogi korlátok hiányában nincs lehetőség a miniszterelnök politikai propagandájának betiltására.

Szigetvári Viktor azért fordult a testülethez, mert véleménye szerint pártpropagandának minősül a miniszterelnök levele, amelyben a 2018-as országgyűlési választás előtti regisztrációra hívta fel a határon túliakat.
Az Együtt elnöke azzal érvelt, hogy a külföldön élő magyarok és a választási szervek közötti kommunikációra csak a Nemzeti Választási Irodának (NVI) van jogköre, az tudja függetlenként, pártelfogultság nélkül tájékoztatni a választópolgárokat a választással kapcsolatos információkról. Véleménye szerint a miniszterelnök levele sérti az NVI függetlenségét, valamint a választás tisztaságának, a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőségnek, illetve a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét.
Az NVB tagjai csütörtöki ülésükön 8:1 arányban úgy döntöttek, hogy a kifogást érdemi vizsgálat nélkül elutasítják. A bizottság tagjainak többsége szerint a testületnek nincs hatásköre a kérdés megítélésére, ugyanis a kampányidőszakon túli kampánytevékenység nem tartozik a választási eljárási törvény hatálya alá, amelynek alapján az NVB el tudna járni.
Szigetvári Viktor közleményében úgy fogalmazott, Orbán Viktor és kormánya bármit megtehet kampányidőszakon kívül, ráadásul pártjuk támogatottságának növeléséhez közpénzt használnak fel.

 

 

 

 

 

 

MTI
KIemelt kép: index.hu

sima8

Leave a Reply