Lebénúlt betegeken segíthet ez a gondolatolvasó eszköz

Lebénúlt betegeken segíthet ez a gondolatolvasó eszköz

A genfi Wyss Bio- és Neuromérnöki Központ tudósai hatalmas áttörést értek el a kutatásukban. Az általuk vizsgált négy, bezártságszindrómában lévő alanynál sikerült elérniük, hogy egy eszköz segítségével kifejezhessék a gondolataikat.

A bezártságszindróma vagy locked-in szindróma egy olyan állapot, amiben az alany öntudatánál van, de nem képes mozogni és kommunikálni. Ebben a szindrómában a test csaknem minden akaratlagosan mozgatható izma lebénul, csak a szem vagy csak az arcizmok mozgathatók még. Az agytörzs sérülése okozhatja. 

A résztvevőknek számtalan kérdést tettek fel. Az egyik betegtől például házassági engedélyt kért a lánya – a férfi azonban nem engedélyezte ezt.

Azt találtuk, hogy mind a négy vizsgált személy képes volt válaszolni az általunk feltett személyes kérdésekre, egyedül a gondolataikat felhasználva.- Tette hozzá a kutató.

A szerkezet közeli infravörös spektroszkópiát és elektroenkefalográfiát használ, hogy felmérje a vér oxigénellátottságát, valamint az agyban lévő elektromos aktivitást – ezek ugyanis eltérőek, ha “igenre”, vagy “nemre” gondolnak. Az eszköz csatlakoztatása után a képesek voltak válaszolni a feltett kérdésekre.

(Fordítva: Live Science)

sima8

Leave a Reply